Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΟΙ…..ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ



    Είναι απίστευτο το πόσα πολλά ζητάει σε καθημερινή βάση το Νοσοκομείο να κάνει το νοσηλευτικό προσωπικό. Εκτός από τα βασικά του καθήκοντα που είναι η φροντίδα των ψυχικά ασθενών που τις περισσότερες φορές είναι ανήσυχοι, επιθετικοί, εριστικοί με αυτοετεροκαταστροφικές διαθέσεις, σε σχέση με τη διατροφή τους, τη νοσηλεία τους, τη σωματική τους καθαριότητα, την αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων κλπ, επιφορτίζεται σε καθημερινή βάση με πρόσθετες εργασίες.
    Λόγω της έλλειψης τραυματιοφορέων (είναι λίγοι στον αριθμό) που πραγματικά αδυνατούν να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε μεταφορές προς το παναρκαδικο νοσοκομείο, κάθε μέρα ζητείται από νοσηλευτικό προσωπικό να μεταφέρει και αυτό ασθενείς στο Παναρκαδικο. Κάθε μέρα το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να πηγαίνει τη δύναμη των ασθενών στα μαγειρεία, να παίρνει τη γραφική ύλη, τα χαρτικά, τα φάρμακα, ρούχα για τους ασθενείς κλπ. Οι τριετούς εκτός των βασικών τους καθηκόντων επιφορτίζονται με τη διανομή των χρημάτων των ασθενών λόγω έλλειψης κοινωνικών λειτουργών, με το ηλεκτρονικό συνταγολόγιο και με την υποχρέωση να καταγράφουν σε excel ότι τους ζητείται από τη διοικητική υπηρεσία χωρίς γραμματειακή υποστήριξη.
    Γενικά θεωρείται δεδομένο ότι το νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να κάνει τα πάντα στο νοσοκομείο. Πως είναι δυνατόν όμως σε ένα νοσοκομείο που έχει προσωπικό από όλες τις ειδικότητες να επιτρέπει για χρόνια να επιφορτίζεται το νοσηλευτικό προσωπικό με παραπάνω καθήκοντα και να μην έχει κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις των άλλων ειδικοτήτων. Στα 13,5 χρόνια που δουλεύω στο νοσοκομείο βλέπω να απασχολείται νοσηλευτικό προσωπικό σε άλλες θέσεις, να αποσπάται για πάρα πολλά χρόνια σε άλλες υπηρεσίες και να μετατάσσεται σε άλλα νοσοκομεία. Οι διοικήσεις όλα αυτά τα χρόνια είχαν την πολυτέλεια να ασκούν πολιτική απαλλάσσοντας νοσηλευτικό προσωπικό από τα βασικά καθήκοντα του, απασχολώντας το σε άλλα καθήκοντα για να αντιμετωπίσουν «διάφορες ανάγκες», μειώνοντας τον αριθμό του προσωπικού που δουλεύει στις κλινικές. Με λίγα λόγια, βλέπω να συρρικνώνεται το νοσηλευτικό προσωπικό που δουλεύει στα νοσηλευτικά τμήματα ενώ παράλληλα επιφορτίζεται με παραπάνω καθήκοντα. Το χειρότερο είναι ότι τελευταίως ακούγεται ότι το νοσηλευτικό προσωπικό δεν κάνει τίποτα και κάθεται. Προσκαλώ όσους θέλουν να ξεκουραστούν, να έρθουν να καθίσουν μαζί μας κάνοντας κυκλικό ωράριο, χωρίς να παίρνουν ρεπό, για να μαζέψουν όπως εμείς, πολλά ρεπό και να φυλάνε και την κανονική τους άδεια για την επόμενη χρονιά.
    Πρόσφατα ακούστηκε η πρόταση να συγχωνευτούν τα δυο τμήματα εισαγωγών για να μην χρειαστεί να ενισχυθούν με προσωπικό όπως ζητείται τα τελευταία χρόνια γιατί κανένας δεν θέλει να θίξει το κατεστημένο που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο. Σίγουρα αυτός που λέει τέτοια πράγματα δεν έχει επίγνωση του τι συμβαίνει στα τμήματα εισαγωγών και πάνω απ όλα δεν έχει μάθει να σκέφτεται. Εκτός του ότι χρειάζεται αλλαγή στον οργανισμό για να γίνει αυτό, είναι ανέφικτο να λειτουργήσει ένα τέτοιο τμήμα και μάλιστα με μειωμένο προσωπικό γιατί ήδη έχουμε ξεπεράσει το όριο της επικινδυνότητας.
    Το κείμενο αυτό δεν είχε σκοπό να ασκήσει κριτική αλλά να ενημερώσει τον κόσμο του ψυχιατρείου για τη θέση του νοσηλευτικού προσωπικού που δουλεύει στα τμήματα και να αποτελέσει την αφορμή για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας με επιμερισμό των πρόσθετων καθηκόντων στις ειδικότητες που πρέπει και να ενισχυθούν τα τμήματα από προσωπικό που ήδη υπάρχει στο νοσοκομείο ώστε να μπορέσουμε και εμείς να παίρνουμε τα ρεπό μας και την κανονική μας άδεια για να ξεκουραστούμε επιτέλους.



                                                                               Παπακώστας Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου