Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Περί Γενοσήμων

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα γενόσημα. Τα γενόσημα είναι αντίγραφα πρότυπων φαρμάκων που κυκλοφορούν από χρόνια και η δραστική ουσία μπορεί να αντιγράφεται από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες το διαθέτουν σε μικρότερη κατά κανόνα τιμή. Ποιος εγγυάται ότι τα γενόσημα είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα φάρμακα; Οι μελέτες ισοδυναμίας. Σοβαρά ερευνητικά κέντρα μετά από δοκιμές διαπιστώνουν ότι το αντιψυχωτικό Β(γενόσημο) είναι ισοδύναμο ίσης αποτελεσματικότητας με το αντιψυχωτικο Α (πρωτότυπο). Σοβαρά κέντρα ερευνών το τονίζουμε, γιατί αν πρόκειται για ύποπτα, χαμηλής αξιοπιστίας κέντρα μπορεί με μια <<μικρή βοήθεια>> από τη φαρμακευτική εταιρεία, να φαίνονται ισοδύναμα αλλά να μην είναι. Γι αυτό και δεν πρέπει τα γενόσημα να τα υιοθετήσουμε επιπόλαια στα τυφλά, διαλέγοντας μάλιστα τα πιο φτηνά, απ΄ τα φτηνά. Δεν είναι δυνατόν να πάρουμε γενόσημα που παράγονται στην Ινδία, στο Πακιστάν, στο Βελουχιστάν ή το Αφγανιστάν. Το γενόσημο πρέπει να προέρχεται από σοβαρές χώρες και να έχουν αξιολογηθεί από αξιόπιστα κέντρα. Σε αντίθετη περίπτωση πιθανώς να δίνουμε αλεύρι στον ασθενή μας. Γι αυτό είναι κενή και επικίνδυνη η απειλή του Υπουργού μας με το γνωστό ηγεμονικό και αυτάρεσκο οργίλο  ύφος του, <<ότι αν δεν συμμορφωθούμε>> θα δώσει την εντολή να γράφουμε την ουσία και ο φαρμακοποιός θα δίνει το αντίστοιχο φάρμακο με το εμπορικό όνομα που θα επιλέγει ο ίδιος. Αυτό όμως έχει δυο παρενέργειες.α)εάν υποθέσουμε ότι όλοι οι γιατροί επιλέγουν το εμπορικό όνομα ενός φαρμάκου, γιατί τους έταξε η εταιρεία του, συνέδρεια, εκδρομές ή χρήματα,μετακληθεί η επιλογή της εμπορικής ονομασίας στους φαρμακοποιούς, τότε οι εταιρείες δεν θα δελεάζουν τους φαρμακοποιούς , με τους ίδιους πειρασμούς που δελεάζουν τους γιατρούς;Αν εγώ γράψω ολανζαπίνη ο φαρμακοποιός μπορεί να δώσει zyprexa (πρωτότυπο), caprilon, zoxil, zalasta κτλ. (γενόσημα).
β) το κυριότερο: ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ δοκιμάζονται στην κλινική πράξη. ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ ΦΑΡΜΑΚΑ που όταν τα διαφημίζουν οι εταιρείες τους, έταζαν λαγούς με πετραχήλια, ως προς την αποτελεσματικότητά τους, αλλά στην κλινική πράξη αποδείχτηκαν άχρηστα. Έτσι μεγάλη εταιρεία της Αγγλίας προ ετών έβγαλε ένα πρωτότυπο αγχολυτικό που μάλιστα δεν ήθελε κόκκινη γραμμή, δεν προκαλούσε εθισμό, και μπορούσες να το πιεις με ούζο (πράγμα που απαγορεύεται με άλλα αγχολυτικά). Δυστυχώς όμως αυτό το αγχολυτικό παρά τα γεύματα στο πολυτελές Cone-Kay με πολυνησιακή κουζίνα, τα πούρα στους κυρίους και τις γαρδένιες στις κυρίες,όχι μόνο δεν έκανε αγχόλυση, αλλά και προκαλούσε κρίσεις πανικού. Εγκαταλείφθηκε γιατί παρά τις προσφορές κανένας ψυχίατρος δεν θα ήθελε να φάει ξύλο από τους ασθενείς του. Η σοβαρή αγγλική εταιρεία το μεταπώλησε σε μια άλλη για να μην εξευτελίζεται το όνομα της. Το ίδιο έγινε με ένα πρωτότυπο αντιψυχωτικό από μεγάλη Αμερικάνικη εταιρεία, το οποίο αφού γέμισε τις αγορές παγκοσμίως, η αποτυχία του ήταν τέτοια που εξαφανίστηκε ή χρησιμοποιείται μόνο ως βοηθητικό άλλων αντιψυχωτικών.
Αν αυτό συμβαίνει με τα πρωτότυπα λοιπόν τι θα γίνει με την ανεξέλεγκτη χρήση των πιο φτηνών γενόσημων, που δεν είναι πιστοποιημένα από σοβαρά ερευνητικά κέντρα;Τι θα γίνει όταν ο γιατρός δεν θα μπορεί να δει στην κλινική πράξη ποιο εμπορικό όνομα έδωσε ο φαρμακοποιός στην ουσία που αυτός συνταγογράφησε; Αν ο ασθενής αλλάζει φαρμακείο ο φαρμακοποιός μη μπορώντας να έχει stock 15 γενόσημων, δεν θα του δίνει άλλο φάρμακο με άλλη εμπορική ονομασία, με άλλο χρώμα, με άλλο σχήμα; Άλλωστε οι ψυχικά ασθενείς δυστροπούν αν το φάρμακο άλλο χρώμα, άλλο σχήμα και δεν θέλουν να το πάρουν.  Πριν από χρόνια ένα φάρμακο της ίδιας εταιρείας άλλαξε απλώς χρώμα και δεν ήθελαν να το αγοράσουν νομίζοντας ότι είναι άλλο. Υπάρχουν μυστικά σε κάθε επάγγελμα που οφείλουν οι αρμόδιοι να ενημερώνονται  για να το γνωρίζουν και δεν είναι απλοί αριθμοί και στατιστικές. Αν εγώ σαν γιατρός γράφω ένα εμπορικό όνομα γενόσημου θα μπορέσω να παρακολουθήσω στην πράξη αν πράγματι το adovia, το wisperdon, το zoxil κτλ. είναι αποτελεσματικό. Γι αυτό και ονομάζω κενή και επικίνδυνη την απειλή του κ. Λοβέρδου.
Η υγεία δεν είναι μόνο αριθμοί και οι ασθενείς δικαιούνται το καλύτερο. Πριν από χρόνια όταν ζαλίστηκε ο κ. Λοβέρδος στη βόρεια Ελλάδα ( τότε δεν ήταν υπουργός Υγείας), διακομίσθηκε στην Αθήνα με αεροπλάνο για να έχει καλύτερη αντιμετώπιση. Κάθε Έλληνας πολίτης είναι άνθρωπος και χρειάζεται ο σεβασμός και η μέριμνα για αυτόν σαν να είναι υπουργός.
Υπάρχουν χιλιάδες έντιμοι γιατροί του ΕΣΥ που προσφέρουν το είναι τους στον ασθενή τους, υπό δύσκολες συνθήκες για 30 και παραπάνω χρόνια και δεν είναι ωραίο ο προϊστάμενος τους, ένας περαστικός στατιστικολόγος, να τους λοιδορεί απροκάλυπτα για να ικανοποιεί το κανιβαλικό αίσθημα μερικών Ελλήνων, και να δίνει την εντύπωση ότι μάχεται πάντα εναντίων <<συμφερόντων>> και έτσι να ανεβαίνει στην κλίμακα του πιο επικερδούς επαγγέλματος στην Ελλάδα, του βουλευτή ή του πολιτικού. Επιτέλους οι nobili (ευγενείς) και οι popolari (λαός) δεν υπάρχουν πια όπως στην Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο του 19ου αιώνα και ας μην μας αντιμετωπίζει ως nobili ο κ. Λοβέρδος.
Και δυο ερωτήσεις. α) Αν ένα πρωτότυπο είναι πιο φτηνό από το γενόσημο όπως συμβαίνει μερικές φορές τι κάνουμε;
β)Αν ένα καλό πρωτότυπο του 1958 έχει άριστα αποτελέσματα, τι κάνουμε; <<Δεν υπάρχει διάβολος, διάβολος είναι να νομίζεις ότι έχεις πάντα δίκιο>> (ανώνυμος).
Υ.Γ. επειδή ενώ  έγραφα αυτό το άρθρο άκουσα κάποιους γιατρούς στην τηλεόραση να αναφέρουν ότι <<συμφέροντα>> αντιδρούν στην αναγραφή των γενόσημων, γιατί γιατροί διασφαλίζουν εξωτικά ταξίδια με αναγραφή πρωτότυπων φαρμάκων. Ερωτώ τα γενόσημα δεν θα κάνουν προσφορές και μάλιστα όσο πιο άχρηστο  θα είναι ένα γενόσημο τόσο μεγαλύτερες προσφορές δεν θα κάνει; Αν ένας εμίρης αποφασίσει να ΄΄ταΐσει΄΄ γενόσημα την Ευρώπη δεν θα  ¨ταΐσει ΄΄ τους γιατρούς και τις επιτροπές με ανάλογες προσφορές ή και με μια βραδιά στο χαρέμι του;
Άρα το κριτήριο των << συμφερόντων>> δεν υπάρχει.
Εν κατακλείδι είμαι υπέρ των γενόσημων από σοβαρές εταιρείες και με μελέτες βιοισοδυναμίας από σοβαρά κέντρα και τελικά θα γράφω ένα γενόσημο πάραυτα μόνο ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΤΗΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΑΛΟ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΖΟΥΓΚΛΑ. Σημειωτέον ότι το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ 40% γενόσημα (στοιχεία του φαρμακείου μας).
ΜΑΡΙΟΣ ΤΥΡΟΒΟΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου