Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Περί Υπερτροφικού Δημοσίου



 Όλοι μας έχει τύχει να βρεθούμε σε δημόσιες υπηρεσίες, Υπουργεία. Ειδικά σε ΄΄περιζήτητες΄΄  ελαφρές’’ δημόσιες υπηρεσίες, βλέπουμε γραφεία να βρίσκονται το ένα επάνω στο άλλο, ενώ οι υπάλληλοι παίζουν στοίχημα, παίζουν με το κινητό τους ή πλέον αν υπάρχει μπαίνουν στο διαδίκτυο για να παίξουν πασιέντζα! Υπάρχουν απόψεις που αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα στην Ελλάδα δεν έχουμε υπερτροφικό δημόσιο έναντι άλλων χωρών ( Μπογιόπουλος στο βιβλίο: είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε),  το γνωστό ευπόληπτο best- seller). Όπως κι αν είναι όμως η αλήθεια, σίγουρα υπάρχει κακή κατανομή του προσωπικού του δημοσίου. Οι γνωστοί ΄΄ βολεψάκηδες ΄΄ μένουν υπεράριθμοι σε υπηρεσίες που επιθυμούν, παίζοντας το ρόλο του κηφήνα, δεδομένου ότι δεν χρειάζονται εκεί. Ας πάρουμε λοιπόν το Νοσοκομείο μας να δούμε, είμαστε υπεράριθμοι;;
Ξεκινώ από τις κοινωνικές λειτουργούς. Πέντε κοινωνικοί λειτουργοί για 250 ασθενείς, κινητές μονάδες, κέντρο Ψυχικής Υγείας, πολλά προβλήματα, 800 εισαγωγές. Αδυναμία να παραστούν κατά κανόνα στην επίσκεψη του ψυχιάτρου και την άμεση εμπλοκή τους στα προβλήματα του ασθενούς. Φυσικά δεν ευθύνονται αυτές αλλά ο απαράδεκτος μικρός αριθμός τους. Αρκεί να δει κανείς τον αριθμό τους στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής ή σε άλλα νοσοκομεία γενικώς.
Για τους νοσηλευτές είναι γνωστή η ολιγαριθμία τους, η οποία με τις αλλεπάλληλες συντάξεις θα γίνει ακόμη πιο εμφανής και σε λίγους μήνες θα αυξηθεί η δυσλειτουργία των τμημάτων και δομών.
Στο νοσοκομείο μας υπάρχει και πρόβλημα με τους διοικητικούς υπαλλήλους. Και εδώ οι διοικητικοί υπάλληλοι ετεροαπασχολούνται και δημιουργείται πρόβλημα στην υπηρεσία.
Λίγοι είναι και οι οδηγοί λόγω και διαδοχικών συντάξεων. Δυο τρεις οδηγούς είχε το Ψυχιατρείο, όταν απλώς πηγαινοέφερναν ένα λεωφορείο στην Τρίπολη. Τώρα με τόσες δομές, με τόσες ανάγκες, αναγκαζόμαστε (από χρόνια) να κάνουμε τους νοσοκόμους οδηγούς.
Και οι γιατροί; Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, μια παλιά ειδικευόμενη στο νοσοκομείο μας, μας έλεγε ότι δουλεύει σε ένα τμήμα Οξέων 25 κλινών, όπου υπάρχουν 4 ειδικευμένοι και 4 ειδικευόμενοι. Σκεφτείτε, εμείς είμαστε 4 για 100 κρεβάτια οξέων και 3 για τις εξωνοσοκομειακές δομές!!!    Άλλωστε η κακή κατανομή των γιατρών είναι πανελλήνιο πρόβλημα που θα επιταθεί με τις περικοπές του εκλαμπρότατου. Ποιος θα πάει στην επαρχία φεύγοντας από την πρωτεύουσα που πιθανά έχει ένα κεραμίδι στο κεφάλι του, για να έρθει να πληρώνει ενοίκιο, παίρνοντας λιγότερα απ΄ ότι στην Αθήνα. (Υπενθυμίζω ότι στα Ψυχιατρεία των Αθηνών παίρνουν 7 εφημερίες, ενώ εμείς τα αποπαίδια 4, πράγμα που απετέλεσε την αιτία της επίσχεσης εργασίας μας). Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας πρίγκιπες, παντού υπήρχαν μειώσεις, στο κόστος των εφημεριών(1,5 ευρώ η ώρα). Γιατί όμως σε εμάς να κοπούν οι εφημερίες σε 4, ενώ και στο αδελφό Νοσοκομείο Παναρκαδικό οι γιατροί παίρνουν 7;;!!
Ανακεφαλαιώνοντας το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης, λειτουργεί με μειωμένο, εξουθενωμένο προσωπικό. Τους επόμενους μήνες αν δεν γίνουν αποσπάσεις , μετατάξεις θα υπάρξουν πολλά προβλήματα, λόγω συνταξιοδοτήσεων.
Θα γίνουν όμως; Αλλά ξέχασα… κλείνουμε!!!

                                                                                     Του Μάριου Τυροβολά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου