Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Καθημερινοί κίνδυνοι στην εργασία



Πόσοι από εμάς- το νοσηλευτικό προσωπικό- έχουν αναρωτηθεί σε τι κινδύνους βρισκόμαστε καθημερινά.; Οι περισσότεροι θα σκεφτούν τους κινδύνους που από τους ασθενείς σε ένα περιορισμό επί κλίνης ή σε μια επιδείνωση (επιθετική τάση) της υγείας του ασθενούς και μάλιστα εκεί που δεν το περιμένεις! Σωστά όλα αυτά και όντως τα συναντάμε κάθε μέρα.
Θα ήθελα όμως να θίξω τους κινδύνους που δεν φαίνονται άμεσα, με το ‘’μάτι’’. Κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με μεταδιδόμενες ασθένειες και που κατά την εισαγωγή του ασθενούς δεν γνωρίζουμε , αλλά είμαστε τόσο εκτεθειμένοι!
 Πριν λίγες εβδομάδες οι συνάδελφοι του ΤΟΠ είχαν ένα κρούσμα «φυματίωσης» και μάλιστα «ενεργό». Κατά συνέπεια βρέθηκαν εκτεθειμένοι προσωπικό και άρρωστοι. Το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι μαθεύτηκε εντελώς τυχαία, ενώ η ασθενής νοσηλευόταν ήδη μια ολόκληρη εβδομάδα στο τμήμα. Αποτέλεσμα να μπουν συνάδελφοι και άρρωστοι στην διαδικασία ελέγχου με mantoux.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά. Ίσως οι παλαιότεροι από εμάς να θυμούνται κι άλλα. Πάντως πριν λίγους μήνες είχαμε ένα άλλο περιστατικό στον 4ο οξέων, ασθενή με «ψευδομονάδα»!
Μέχρι λοιπόν να γίνει η καθιερωμένη αιμοληψία στη κάθε εισαγωγή και να βγουν τα αποτελέσματα , περνάνε σίγουρα 2 ημέρες. Αν πέσει στην μέση και σαββατοκύριακο, τότε μεσολαβούν ακόμα και 5 ημέρες! Και βέβαια σε όλο αυτό το διάστημα θα είμαστε  σε καθημερινή επαφή μαζί του.
Ποιος μας εγγυάται και ποιος μας προφυλάσσει από τέτοιες περιπτώσεις; Τα γάντια τα οποία είναι μια πρώτη λύση και προστασία μας τα δίνουν με το σταγονόμετρο και μας λένε «με μέτρο να περάσουμε μια εβδομάδα». Ενώ κανονικά θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι από ασθενή σε ασθενή αλλάζουμε γάντια.
Συνάδελφοι οι κίνδυνοι που διατρέχουμε είναι πολλοί και μεγάλοι, και εμείς είμαστε παντελώς εκτεθειμένοι! Ο Θεός βοηθός!!!
                                                     
                                                                            Του Γιάννη Βαρούχα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου