Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Φορολογία εισοδήματος



Η φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012 θα είναι ίσως η πιο βαριά φορολογία των τελευταίων ετών. Και αυτό γιατί με τρεις νέους φορολογικούς νόμους, που ψηφίστηκαν ο ένας μετά τον άλλον μέσα σε λίγους μήνες με στόχο τη λεγόμενη << δημοσιονομική εξυγίανση>> , οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών και ειδικότερα των μικρομεσαίων εισοδηματικών τάξεων έγιναν δυσβάστακτες. Όλοι φέτος θα πληρώσουμε περισσότερους φόρους από κάθε άλλη χρονιά . Οι σημαντικότερες αλλαγές που έγιναν με τους πιο πάνω νόμους είναι οι εξής:
α) Καταργήθηκαν όλες οι εκπτώσεις από το συνολικό εισόδημα και ορισμένες από αυτές μετατράπηκαν σε μειώσεις του φόρου.
β) Θεσπίστηκε νέα κλίμακα φόρου με αφορολόγητο ποσό 5.000 ευρώ και αφορολόγητο ποσό 9.000 ευρώ για τους νέους ηλικίας ως 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες το οποίο χορηγείται με προϋποθέσεις.
γ) Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που οφείλει ο φορολογούμενος να προσκομίσει για να έχει το αφορολόγητο ποσό, έχει ορισθεί σε ποσοστό 25% του πραγματικού ή αντικειμενικού εισοδήματος του και μέχρι ποσού εισοδήματος 60.000 ευρώ. Αν δηλωθεί ποσό δαπανών μικρότερο του οφειλομένου στη διαφορά επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.
δ) Ο προσδιορισμός του εισοδήματος με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες με τις οποίες προσδιορίζεται ένα ελάχιστο εισόδημα έγινε βαρύτατος, αφού τα ποσά των δαπανών αυτών αυξήθηκαν σε ποσοστό από 30% και πάνω.
ε) Θεσπίστηκε η υποχρέωση υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος με ηλεκτρονικό τρόπο από όλους τους φορολογούμενους που αποκτούν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ ετησίως, με εξαίρεση τους συνταξιούχους».
Επιπλέον, επεβλήθη από το έτος 2010,αναδρομικά, «έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης», για εισοδήματα από 12.000 € και άνω ως εξής: από 12.000 € - 20.000 €, επιβάρυνση 1%, από 20.001 €– 50.000 €, 2%, από 50.001 € - 100.000 €, 3% και από 100.001 € και άνω 4%. Έτσι και όσοι κάναμε μόνοι μας τη φορολογική δήλωση θα αναγκαστούμε να πάμε σε λογιστές και να προσθέσουμε στις απώλειες και την αμοιβή του. Εκτός όμως από όλα τα παραπάνω που έτσι και αλλιώς είναι άδικα υπάρχει και κάτι χειρότερο που ίσχυε όλα τα χρόνια. Το καθαρό ποσό το οποίο δηλώνουμε ( όπως το δίνει ο εκκαθαριστής) είναι πλασματικό. Δεν είναι τα χρήματα που βάζουμε στην τσέπη  και με τα οποία ζούμε. Εμπεριέχει τον παρακρατηθέντα φόρο , την ισόποση κράτηση υπέρ δημοσίου, καθώς και το φόρο αλληλεγγύης  που προστέθηκε στις κρατήσεις από πέρυσι. Δηλ. με λίγα λόγια όλοι αυτοί οι φόροι ( που ήδη έχουν παρακρατηθεί)  συμμετέχουν στον υπολογισμό του εισοδήματος μας και κατά συνέπεια σε παραπάνω φόρους. Όσοι δυσπιστείτε προσθέστε τα καθαρά χρήματα ( που βάλατε στην τσέπη) σε ετήσια βάση και κάνετε μια σύγκριση με το <<καθαρό >>ποσό  που δηλώνετε. Θα εκπλαγείτε. Μας ζητάνε φόρο για το φόρο που ήδη πληρώσαμε. Όλοι οι τσάροι της οικονομίας και οι οικονομικοί τους σύμβουλοι  με περίσσιο σαδισμό όλα τα χρόνια μας φορτώνουν με βάρη. Μόνο ανώμαλα σαδιστικά  μυαλά και μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσαν να σκέφτονται και να υλοποιούν τέτοιες αποφάσεις. Δυστυχώς δεν είναι το μόνο παράλογο. Σκεφτήκατε ποτέ πόσες φορές προστίθεται ο ΦΠΑ στην τιμή ενός προϊόντος από τη στιγμή που θα παραχθεί ή εισαχθεί μέχρι να φτάσει στο ράφι; Το κακό με μας ως λαός είναι ότι έχουμε πολύ ασθενική μνήμη και αδυνατούμε να θυμηθούμε τι μας έχουν κάνει οι πολιτικοί μας. Αντί να τους θεωρούμε υπαλλήλους μας όπως πραγματικά θάπρεπε να είναι και να απαιτούμε να μας φέρονται με σεβασμό, τους κάνουμε τεμενάδες και επικροτούμε( με την ψήφο μας) τις πολιτικές τους που όλως <<τυχαίως>> είναι πάντα εναντίον μας.
Φέτος για μας τους υπαλλήλους του ΨΝΤ η ζημιά  είναι ακόμα μεγαλύτερη. Εκτός από τις απώλειες στο εισόδημά μας από την εφορία, τις μειώσεις των μισθών με τις υπερβολικές κρατήσεις,  έχουμε και τη μη καταβολή των υπερωριών μας από το μήνα Δεκέμβρη. Υπάρχει μια παροιμία που εκφράζει ακριβώς την κατάσταση αυτή. << Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήρανε και το βόδι>>.

Του Χρήστου Παπακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου