Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ ΡΕΠΟ








Την πέμπτη 4-10-2012 πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Προσωπικού του ΨΝΤ στην πύλη του νοσοκομείου για την μη καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών  10 μηνών.. Στη συζήτηση που ακολούθησε με την Υποδιοικήτρια που παραβρέθηκε στο χώρο για να καθησυχάσει το προσωπικό τέθηκε και το ζήτημα  του μεγάλου αριθμού των οφειλομένων ρεπό του προσωπικού και η αδυναμία της υπηρεσίας να τα χορηγήσει.  Με έκπληξη την άκουσα να αναφέρει πως για τη συσσώρευσή τους, φταίει το παραπάνω ρεπό που χορηγείται στα κλειστά τμήματα. Τα είπε με τον ίδιο τρόπο που το τελευταίο διάστημα ακούμε κάποια συνάδελφο που της αρέσουν τα μαθηματικά να προσπαθεί να το αποδείξει. Τη συνάδελφο μας θα πρέπει να τη στείλουμε ξανά στο δημοτικό για να ξαναθυμηθεί την πρόσθεση. Διότι δεν ευθύνεται το ένα παραπάνω  ρεπό για τα οφειλόμενα που έχουν συγκεντρωθεί. Αν ίσχυε αυτό τότε τα ρεπό του προσωπικού θα ήταν λιγότερα και αυτό διότι οι τελευταίες αλλαγές στο προσωπικό των κλινικών έγιναν  πριν από περίπου 20 μήνες. Άρα τα οφειλόμενα ρεπό δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 30. Επίσης αυτή η θεωρία δεν εξηγεί την ύπαρξη πολλών οφειλομένων ρεπό σε τμήματα όπως οι ξενώνες που το προσωπικό δεν επωφελείται από το ευεργέτημα αυτό. Το λυπηρό είναι ότι διαδίδουν ψευδή στοιχεία στο προσωπικό αλλά και στην Υποδιοικήτρια.
Ανέφερε επίσης πως η χορήγηση του παραπανίσιου ρεπό δεν είναι νόμιμη. Θέλω σε αυτό το σημείο να διευκρινίσω πως αυτό το ρεπό δόθηκε  (ίσως όχι νόμιμα) για να προσφέρει την αναγκαία ξεκούραση στο προσωπικού που κάνει κυκλικό ωράριο και δεν προστατεύεται από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται από την  Οδηγία 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Το νοσηλευτικό προσωπικό του ΨΝΤ δουλεύει σε κυκλικό ωράριο χωρίς να μεσολαβούν 12 ώρες ανάπαυσης μεταξύ των βαρδιών, με πολλά νυκτερινά και χωρίς να παίρνει τα απαραίτητα 2 ρεπό την εβδομάδα. Σε πολλές περιπτώσεις δουλεύει και εβδομάδες χωρίς τα κανονικά ρεπό που δικαιούται ώστε να ξεκουράζεται. Αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος που χορηγήθηκε το παραπάνω ρεπό στο προσωπικό των κλειστών τμημάτων διότι εκτός του ότι δουλεύει με εξοντωτικούς ρυθμούς έχει να αντιμετωπίσει και τις πολύ άσχημες συνθήκες που επικρατούν στα τμήματα εισαγωγών. Αρκεί να σκεφτείτε πως το 99% των εισαγωγών αφορούν επικίνδυνους όπως χαρακτηρίζονται από τους εισαγγελείς ψυχικά ασθενείς με ότι αυτό συνεπάγεται. 
 Για να είμαστε ειλικρινείς για τα οφειλόμενα ρεπό φταίει η αποψίλωση των κλινικών  από νοσηλευτικό προσωπικό- από το απώτερο παρελθόν έως και σήμερα-  το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε αλλότρια καθήκοντα και σε πολύχρονες αποσπάσεις πέρα από τα όρια που επιτρέπει ο νόμος.
Επίσης καταστρατηγήθηκαν οι κατά καιρούς Υπουργικές εντολές  για επιστροφή του νοσηλευτικού προσωπικού στις θέσεις του. Με αυτό τον τρόπο για να καλύπτονται οι κλινικές με ασφάλεια θεσπίσθηκε το εξαντλητικό ωράριο που ισχύει έως σήμερα. Είμαστε πιστεύω το μοναδικό νοσοκομείο στην Ελλάδα που εφαρμόζεται αυτού του είδους το ωράριο. Αν κάποιοι θεωρούν ότι το ρεπό είναι παράνομο ας το καταργήσουν. Έτσι και αλλιώς δεν έχει προσφέρει έως σήμερα τίποτα στην ξεκούραση του προσωπικού. Θα πρέπει όμως να βρεθεί λύση ώστε και να καλύπτονται με ασφάλεια οι  βάρδιες στις κλινικές και το προσωπικό να μπορεί να ξεκουράζεται επαρκώς όπως προβλέπεται από τις κοινοτικές οδηγίες. Θέλω να τονίσω εδώ πως η φθορά, ψυχική και σωματική του προσωπικού του ΨΝΤ είναι τεράστια . Υπάρχουν διεθνείς μελέτες που αναφέρονται  στους κινδύνους που εκτίθεται το προσωπικό που κάνει κυκλικό ωράριο. Αναφέρονται σε προσωπικό που κάνει ελαφρύτερες βάρδιες. Πόσο μάλλον το νοσηλευτικό προσωπικό του ΨΝΤ που δουλεύει ανά 8ωρο-8ωρο συνεχόμενα με πολλά νυκτερινά το μήνα και χωρίς τα προβλεπόμενα ρεπό. Με την πάροδο του χρόνου έχουν δημιουργηθεί υπάλληλοι 2 ταχυτήτων στο ΨΝΤ. Από τη μια υπάλληλοι που δεν εργάστηκαν στην ειδικότητα στην οποία διορίσθηκαν και το υπόλοιπο νοσηλευτικό που παρέμεινε δουλεύει ως σκλάβος για να αναπληρώσει τη δουλειά όσων λείπουν. Επιπλέον τους τελευταίους μήνες δεν πληρώνεται τις υπερωρίες του. Υπάρχει σαφής καταστρατήγηση των άρθρων του Υπαλληλικού κώδικα όπως το άρθρο 30, δεν ισχύει η αξιοκρατία αλλά το πολιτικό μέσον και κανένας δεν απολογήθηκε ποτέ για την μη τήρηση των νόμων του κράτους στο ΨΝΤ.
                                                                       
                                                              Παπακώστας Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου