Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Αρκαδίας




H Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Αρκαδίας (ΚΜΨΥ), είναι μια εξωνοσοκομειακή δομή που η λειτουργία της ξεκίνησε πιλοτικά από το 2001 στην περιοχή τους Άστρους και από το 2007  στη Μεγαλόπολη με παρέμβαση στην κρίση για τις πυρκαγιές της περιοχής και τη ψυχολογική υποστήριξη των κατοίκων. Από το 2009, με την πρόσληψη επαγγελματιών ψυχικής υγείας (Επισκέπτες Υγείας & Εργοθεραπευτές) συστάθηκε το Γραφείο της Κ.Μ (αρχείο-στατιστικά στοιχεία) όπου εδρεύει στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Τρίπολης.

Η Διεπιστημονική Ομάδα της απαρτίζεται εκτός από Ψυχίατρο, Επισκέπτη Υγείας, Εργοθεραπευτή και από Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο, Νοσηλευτή (περιστασιακά).
Το κλιμάκιο της Κ.Μ. εξυπηρετεί λήπτες ψυχικής υγείας στα Κέντρα Υγείας Άστρους, Μεγαλόπολης, Λεωνιδίου και Δημητσάνας, για την παροχή υπηρεσιών πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας. Απευθύνεται σε ενήλικες που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα ή ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση ψυχικής νόσου. Στη διάρκεια των τριών χρόνων (2009-2012) λειτουργίας της έχει εξυπηρετήσει περίπου 960 περιστατικά ενηλίκων (followup & νέα περιστατικά).Έχει ενεργή συμμετοχή και παρουσίαση του έργου της συμμετέχοντας στο 2ο Πολυθεματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο, στο 3ο & 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Κινητών Μονάδων, στοχεύοντας παράλληλα και στη συνεχή εκπαίδευση της διεπιστημονικής ομάδας.

Παρόλο τη σημαντικότητα της δράσης της, η Μονάδα κατά διαστήματα λόγω δυσκολιών (έλλειψης καυσίμων, οδηγών και αυτοκινήτου) διέκοπτε τη λειτουργία της. Στην παρούσα φάση εξυπηρετούνται μόνο οι λήπτες των κοντινών προορισμών (Άστρος -Μεγαλόπολη) μετά από επίμονες προσπάθειες των μελών της με απόφαση κατ΄ εξαίρεσης οδήγησης του αυτοκίνητου της Κινητής το οποίο παρέλαβε μόνιμα το ΨΝΤ το 2012, λόγω μη επάρκειας των οδηγών.
  Ένα καίριο πρόβλημα που δύναται να αντιμετωπίσει η Κινητή Μονάδα σήμερα, είναι η παραίτηση της υπεύθυνης Ψυχιάτρου κας Γαμβρουλά Αικ. όπου η συνεισφορά της έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας και για τη συνεχή εκπαίδευση όλης της θεραπευτικής ομάδας. Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι επέρχεται (για μια ακόμη φορά) παύση λειτουργίας της Κ.Μ μιας και δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση σχετικά με την άμεση αντικατάσταση της και συνεπώς το μέλλον της Κινητής Μονάδας.
Τέλος, μέσα από το περιοδικό δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθεί και να προβληθεί η δράση και τα προβλήματα της Κινητής Μονάδας, μιας δομής που έχει ενοχοποιηθεί από πολλούς συναδέλφους για ανεπάρκεια και δυσλειτουργία. Μιας δομής που παρόλο τα «τεχνητά» προβλήματα έχει επιδείξει έμπρακτο έργο με το πείσμα των μελών της. Είναι θλιβερό λοιπόν να υποτιμούνται επαγγελματίες υγείας μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους. 


Γράφουν η Αντώνατου Μιχαέλα, η Αυγέρη Σοφία και
 η  Μπαρμπαριώτη Μαρία
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου