Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Το δόγμα του Σοκ



Θλιβερά, καταθλιπτικά, εξοργιστικά γεγονότα συμβαίνουν εδώ και 3 χρόνια στη πατρίδα μας. Όλοι τα βιώνουμε. Δυστυχώς όμως όσο περνάει ο καιρός τόσο τα πράγματα χειροτερεύουν. Έρχεται χειμώνας και υπάρχουν άνθρωποι που ίσως δεν θα έχουν θέρμανση ή θα επιστρέψουν στο μαγκάλι. Συνταξιούχοι για λύπηση με συντάξεις πείνας, χωρίς φάρμακα, χωρίς την δυνατότητα για πολλούς από αυτούς να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες τους. Η τρόικα, η γερμανική μπότα, η ντόπια πλουτοκρατία μέσω των εκπροσώπων τους, πολιτικών, επιβάλλουν μονομερή λιτότητα. Μεγαλοκαρχαρίες δεν πληρώνουν καν φόρους και την ζημιά πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Προεκλογικές υποσχέσεις εξανεμίσθηκαν, αναιρέθηκαν, ξεχάστηκαν. Δεν υπάρχει ανάπτυξη μόνο με φόρους και λιτότητα κραύγαζε στην αντιπολίτευση ο κ. Σαμαράς. Τώρα σκέπτονται να φορολογήσουν και τα χωράφια, ενώ φορολογούν και την ίδια την κατοικία που κάποιος μπορεί να κληρονόμησε ή να έφτιαξε με πολύ κόπο. Τέλος πάντων ο κ. Σαμαράς είναι εκπρόσωπος του άγριου καπιταλισμού και δικαιολογείται. Ο κ. Κουβέλης τι αντιπροσωπεύει, τα πούλησε όλα για να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ο κ. Βενιζέλος; Άλλαξε το σήμα του ΠΑΣΟΚ και το έκανε σαν στρογγυλό αλυσοπρίονο που θυμίζει εκείνο που εκτόξευε κρυμμένο σε ένα καπέλο ο κινέζος υπηρέτης στο έργο «Χρυσοδάκτυλος», εναντίον Τζέιμς Μπόντ, και έκοβε κεφάλια. Το ίδιο όπλο χρησιμοποιούν άλλωστε και διάφοροι Νίντζα. Καλό θα ήταν να απαλείψει και τον ορισμό σοσιαλιστικό από το κόμμα του. Η λέξη σοσιαλισμός υπήρξε τιμημένη έννοια από το 19° αιώνα που άνθρωποι έχυσαν το αίμα τους για να κερδίσουν φτωχοί και ανήμποροι δικαιώματα. Μετά το Χριστιανισμό, χρονικά υπήρξε και είναι το μέγιστο κοινωνικό κίνημα και είναι κρίμα να λασπώνεται και να ρυπαίνεται από αυτό το νεοφιλελεύθερο ανάλγητο ΠΑΣΟΚ.
Περνάμε στα δικά μας. Σήμερα που γράφω, 12 Σεπτεμβρίου, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οι εφημερίες των ιατρών μηνός Απριλίου. Όλο το καλοκαίρι βγήκε μόνο με τους μισθούς μας, που στην περίπτωση των ειδικευόμενων μας είναι πολύ χαμηλοί (1000 ευρώ το μήνα). Μάλιστα δεδομένου ότι όλοι είναι ετεροδημότες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, ακόμα τους θρέφουν οι γονείς τους ή ο πεθερός τους. Εμείς οι ειδικευμένοι χάσαμε το 40% του εισοδήματος μας και θα χάσουμε άλλα 18% από τα ειδικά μισθολόγια. Με την αύξηση της εφορίας έχουμε χάσει 6 μισθούς!!! Απαράδεκτη βέβαια είναι και η κατάσταση με τις υπερωρίες των νοσηλευτών που έχουν να πληρωθούν από το Δεκέμβριο του 2011!!! Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι που συνυπάρχουν 8 ώρες με ασθενείς, που άτομα στην κοινωνία, απορρίπτουν, τους θεωρούν δυσβάσταχτους, βάζουν μέσον να μην αποσπαστούν ούτε σε γραφεία του ψυχιατρείου, να έχουν να πληρωθούν 10 μήνες για τις υπερωρίες τους!!; Εγώ καλώ τους ανθρώπους της εξουσίας να καθίσουν 8 ώρες σε ένα ψυχιατρικό τμήμα και ας μην κάνουν τίποτα, θα αντέξουν; Επειδή λοιπόν εκτελούν δύσκολο έργο, που υπάρχει τάση στους ανίδεους να υποτιμούν, πρέπει να πληρώνονται. Δεν νομίζω ότι οι μεγάλο-τραπεζίτες μας, οι βουλευτές μας του κυβερνητικού συνασπισμού, θα άντεχαν ή θα ανέχονταν έστω και ένα μήνα χωρίς να πληρωθούν.
Περνάω τώρα σε μερικά οργανωτικά θέματα. Η άκαιρη συγχώνευση με το Παναρκαδικό έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, που δεν μας τα λύνει το υπουργείο μας. Αφού είμαστε πλέον ψυχιατρικός τομέας, έχουμε επιστημονικό συμβούλιο; Έχουμε το συμβούλιο κρίσεων που κρίνει προαγωγές ή μονιμοποιήσεις; Υπάρχουν δυο συνάδελφοι με έννομο συμφέρον να δοθεί απάντηση αν θα τους κρίνουν και πότε οι γιατροί του ΨΝΤ ή οι ουρολόγοι, παθολόγοι, χειρουργοί του Παναρκαδικού. Η απάντηση είναι σιωπή και άγνοια μέχρι στιγμής. Δικαιούμαστε ιατρική υπηρεσία; Τι θα γίνει με διοικητικές θέσεις που θα ορφανέψουν και ετεροαπασχολούν εργοθεραπεύτριες ως γραμματείς για να αναπληρώσουν τα κενά; Γιατί αν πλεονάζουν δεν αποσπώνται από το Παναρκαδικό διοικητικοί υπάλληλοι; Αυτοί οι Τροικανοί κύριοι  κι που έρχονται στην Ελλάδα και δίνουν εντολές να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν υπόψιν τους την ανισομέρεια των δημοσίων υπαλλήλων στην χώρα μας; Γιατί δεν τους το λένε οι ντόπιοι οσφυοκάμπτες, οι υπηρέτες της πλουτοκρατίας; Θα ανεχόταν ο κ. Τροικανός στη χώρα του, νοσοκομείο, χωρίς φαρμακοποιό; Η φαρμακοποιός μας σε 5 μήνες εκ του νόμου φεύγει. Το Παναρκαδικό δεν διαθέτει φαρμακοποιό. Θα δεχόταν ο Τροικανός αν φύγει η φαρμακοποιός να μείνει μόνη  της μια υπάλληλος; Θα δεχόταν στα πλυντήρια να υπάρχει μόνος του ο κ. Τζήλος με μια υπάλληλο προχωρημένης ηλικίας; Εσείς που γνωρίζετε  πιστεύετε ότι η μεταφορά των άπλυτων στο Παναρκαδικό δεν θα δημιουργήσει χάος; Θα δεχόταν ο Τροικανός στην πατρίδα του 3 κοινωνικές λειτουργούς, (η μια παίρνει σύνταξη), για 100 κρεβάτια διακινούμενων, 90 κρεβάτια ξενώνων, για το ΚΨΥ, για την κινητή μονάδα και πλέον για τον ιατροπαιδαγωγικό σταθμό  που υποτίθεται θα προσλάμβαναν προσωπικό, αλλά από ότι φαίνεται ούτε αυτό θα γίνει!; Θα ανεχόταν ο Τροικανός 4 ψυχιάτρους για 100 κρεβάτια διακινούμενων και άλλους 2 για εξωνοσοκομιακές δομές, (ξενώνες, οικοτροφεία 140 κρεβάτια), με εξωτερικά ιατρεία και κινητή μονάδα. Θα δεχόταν ο Τροικανός την κοροϊδία να κόβει κορδέλα εγκαινίων ο ψυχιατρικός τομέας Καλαμάτας και πέντε ημέρες μετά να έρχονται 5 εισαγωγές από την Καλαμάτα (Μεσσηνία).
Αλλά δεν υπάρχουν απαντήσεις, είμαστε υπό το δόγμα του Σοκ!
Ναρκωμένοι, άναυδοι, αμήχανοι, αφημένοι στην τύχη μας!  Ελπίζω να ξυπνήσουμε!!!

Του Μάριου Τυροβολά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου