Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Διάλογοι αφασικών




Υπάρχει μια νόσος που προκαλεί θρόμβωση σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και λέγεται ,από το όνομα του ιατρού που την περιέγραψε, νόσος του Wernicke. Σε αυτή τη νόσο ο πάσχων ενώ μιλά άνετα χωρίς πρόβλημα, δεν κατανοεί τι του λες, δεν μπορεί να εκτελέσει στοιχειώδεις εντολές «κράτησε με το χέρι τη μύτη σου, με το δεξί χέρι κράτησε το αριστερό αυτί» κ.τ.λ. Έτσι μιλά άσχετα με τι ερωτάται, λέει χωρίς να διαλεχτεί με άλλο συνάνθρωπο του. Αν βρεθούν μαζί δυο αφασικοί του Wernicke καταλαβαίνεται τι γίνεται!! Βρέθηκα αρχές του μήνα  στο υπουργείο Υγείας σε συνάντηση με θέμα το κλείσιμο των ψυχιατρείων. Γιατροί, διοικητικοί , νοσηλευτές από την Κέρκυρα, τα Χανιά, την Πέτρα Ολύμπου, άρχισαν να καυχησιολογούν για τα κατορθώματα τους και τα κλεισίματα τους. Όταν άρχισα να αναλύω τα ειδικά προβλήματα του δικού μας ψυχιατρείου που καθιστούν δυσχερή, αν όχι αδύνατο προς το παρόν το κλείσιμο του, δέχθηκα επίθεση κυρίως από τα Χανιά, που άρχισαν υποδείξεις, παρατηρήσεις χωρίς να θέλουν να ακούσουν τα δεδομένα μας. Σαν αφασικοί του Wernicke μιλούσαν χωρίς να ακούν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τι τους έλεγα. Ομολογώ ότι έμεινα άναυδος από την αλαζονεία και την αμετροέπεια του Έλληνα, και ειδικά από τον πρώην διοικητή των Χανίων που μου έλεγε ότι είμαστε πολλοί ιατροί!!! Στα Χανιά είναι 5 στο Κ.Ψ.Υ. και 5 στο γενικό νοσοκομείο
( μιλάω για ειδικούς). Εμείς όπως ξέρεται είμαστε 4 για 100 κρεβάτια και 2 για όλες τις εξωνοσοκομειακές δομές , το Κ.Ψ.Υ. και την κινητή μονάδα. Στο τέλος της συνάντησης οι Χανιώτες σε πηγαδάκια παραδέχτηκαν ότι για να κλείσουμε πρέπει να ανοίξουν 2-3 κλινικές στην Πελοπόννησο. Τους ευχαριστώ έστω και για την καθυστερημένη υποστήριξη τους.
Πάντως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε νοσοκομείο έχει τις ιδιαιτερότητες του και τις ειδικές ανάγκες τους. Είμαι 17 χρόνια στη Τρίπολη, ουδέποτε μας επισκέφτηκε επί τόπου κλιμάκιο της Ψυχικής Υγείας. Είχε γίνει το φαιδρό επεισόδιο όταν η τότε διευθύντρια Ψυχικής Υγείας την εποχή του δυστυχήματος στο Λούσιο, αναζητούσε τον ψυχιατρικό τομέα στο Παναρκαδικό!!! Και το χειρότερο κάποιο καινούριο αστέρι στην διεύθυνση Ψυχικής Υγείας (στις 6 Αυγούστου του 2012), ενώ έκανε το μπάνιο του σε νησί, από το κινητό του ζητούσε (όταν του είπαν ότι στο Παναρκαδικό δεν έχει κτισθεί η ψυχιατρική Κλινική) να μεταφερθούμε σε κάποιο άλλο κενό χώρο!!! του Παναρκαδικού μην εκτεθούμε στην Τρόικα. Δηλαδή αν αληθεύει η πληροφορία, την ανεπάρκεια των πολιτικών ηγεσιών που αγνοούσαν το θέμα ή έχωναν το κεφάλι τους στην άμμο σαν στρουθοκάμηλοι αγνοώντας τα δεδομένα ή δήλωναν πως κλείσαμε ( Λοβέρδος) θέλουν να το λύσουν ανεύθυνα, ανερμάτιστα, απρογραμμάτιστα για να την πληρώνουν με το χάος που θα δημιουργηθεί, προσωπικό και ασθενείς. Εννοείται ότι κάτι τέτοιο δεν θα το ανεχτούμε, το Παναρκαδικό θα ανοίξει όταν ανοίξει στο καινούριο κτήριο και θα δέχεται ασθενείς ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ. Είναι 25 κρεβάτια και καθημερινή εφημερία, μπορεί να δεχτεί λοιπόν 150-180 περιστατικά το χρόνο, και όχι βέβαια 800 που δέχεται σήμερα το Ψ.Ν. Τρίπολης. Έγιναν και δυο καλά!!!. Αποφασίστηκε ότι: Με διάταξη οι ψυχιατρικοί τομείς θα διαχειρίζονται τα χρήματα τους που δεν θα μπορούν να τα αγγίζουν άλλοι τομείς. Επίσης δεν θα μπορούν να υφαρπάζουν το προσωπικό του, οι άλλες κλινικες. Πολύ θετικά πράγματα αν εφαρμοστούν!!! 

Του Μάριου Τυροβολά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου