Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 17-06-2013



Στις 5-6-2013 έγινε η θεμελίωση στο Παναρκαδικό του ψυχιατρικού τμήματος από τον Υπουργό υγείας κ Λυκουρέτζο. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι θα γίνει το Ψυχιατρείο. Απάντησε πως η περιουσία του ψυχιατρικού νοσοκομείου έχει δοθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΕΔ). Με λίγα λόγια ανακοίνωσε την επικείμενη ολοκληρωτική κατάργηση του ψυχιατρείου.
Όλοι περιμέναμε ως πανάκεια το τμήμα στο Παναρκαδικο. Θα κάλυπτε τα σωματικά προβλήματα υγείας του κάθε ασθενούς ο οποίος έπειτα θα μεταφερόταν  στα ψυχιατρικά τμήματα για ολοκλήρωση της νοσηλείας του με ασφάλεια . Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η δήλωση για το κλείσιμο του ψυχιατρείου το οποίο κάλυπτε μια τεράστια γεωγραφική περιφέρεια.
Αν αναλογιστούμε ότι κάθε νομός για να είναι αυτόνομος στην παροχή ψυχικής υγείας χρειάζεται εκτός από το τμήμα εισαγωγών και το παιδοψυχιατρικο τμήματα βραχείας νοσηλείας, Ψυχογηριατρικά, απεξάρτησης, ξενώνες κλπ τότε είναι εύκολο να καταλάβουμε πως πρόκειται ουσιαστικά για συρρίκνωση του τομέα ψυχικής υγείας με τις τεράστιες ελλείψεις που θα δημιουργήσει και δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία αποασυλοποίηση. Κανένας νομός που ανήκει στην 6η ΔΥΠΕ δεν διαθέτει τέτοιες δομές παρά μόνο μικρά ψυχιατρικά τμήματα που υπολειτουργούν. Με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα κλείσουν και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής τότε για ποια παροχή ψυχικής υγείας μιλάμε;
 Δεν υπήρξε καμία δήλωση ή δέσμευση από τον Υπουργό για το τι θα απογίνει το προσωπικό του ψυχιατρείου.
Από παραπάνω ανακοίνωση αυτή πηγάζουν πολλά ερωτηματικά.
Είναι τυχαίο ή σύμπτωση που δεν δέχτηκε να συναντηθεί  ο Υπουργός με το σωματείο εργαζομένων;
Είναι τυχαίο ότι η κ. Σκοπούλη δεν «μπόρεσε» να συναντήσει το σωματείο λόγω φόρτου εργασίας μετά τη συνάντηση της με την κ. Γκιόλα;
Είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα δυσλειτουργούν τα Ε1 και Ε2 και το προσωπικό το χρησιμοποιούν αποσπασματικά για να καλύπτει ανάγκες άλλων τμημάτων ; Όπως επίσης και ότι η δέσμευση που υποσχέθηκε η Γκιόλα στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ ότι θα λειτουργήσουν ξανά τα 2 τμήματα ως ενδιάμεσης νοσηλείας με 12 και 12 κρεβάτια αντίστοιχα δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί;
Είναι τυχαίο ότι υπήρξε πρόθεση να κλείσει ένα από τα τμήματα εισαγωγών;
Είναι τυχαίο ότι οι δικαστικές  αποφάσεις που δικαίωναν εργαζόμενους και ήταν υποτίθεται τελεσίδικες παραπέμφθηκαν σε ανώτερο δικαστήριο;
Να τονίσουμε εδώ πως ελάχιστα μόνο νοσοκομεία δεν έχουν πάρει το επίδομα αυτό. Υπάρχουν δεδικασμένες  αποφάσεις ακόμα και των ανωτέρων δικαστηρίων που δικαιώνουν την καταβολή του αλλά υπάρχουν ακόμα δικαστές που το απορρίπτουν δημιουργώντας ανισότητες.
Οι συμπτώσεις πάντως είναι παρά πολλές και προς μια κατεύθυνση.
Εκτός όμως από τα ανωτέρω ερωτήματα υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που πρέπει να συζητηθούν.
Είναι πάρα πολλά τα συσσωρευμένα ρεπό του προσωπικού και δεν προβλέπεται τρόπος να αποδοθούν. Οι πελατειακές πολιτικές το παρελθόντος συρρίκνωσαν πολύ το προσωπικό. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις επιδείνωσαν το πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ενίσχυσης του. Ο Υπουργός ήταν σαφής. Δεν θα υπάρξουν νέες προσλήψεις.  Τα οφειλόμενα  ρεπό φτάνουν ακόμα και τους πέντε μήνες..
Έχει αρχίσει μια μεγάλη –πιστεύουμε- ειρωνεία σχετικά με τις χρωστούμενες ώρες του προσωπικού που ακόμα δεν πληρώθηκαν. Οι δικαιολογίες που ακούμε είναι οι ίδιες ακριβώς με τις αντίστοιχες περσινές. Είναι σίγουρο πως αν δοθεί κάτι μέχρι τις 16-06-2013 θα είναι μόνο ένας μήνας. Ισχύει η ρήση ΄΄τάξε και τον γελάσαμε ΄΄ .
Συνάδελφοι μας,  διοικητικοί  μετακινήθηκαν στο Παναρκαδικό και δουλεύουν για αυτό σε αντίθεση με τον 4052 δημιουργωντας περισσότερες ελλείψεις σε μας.
Οι τραπεζοκόμοι μας εξαναγκάζονται να δουλεύουν όλα τα σαββατοκύριακα.
Οι ελάχιστοι τραυματιοφορείς πρέπει να μεταφέρουν δυσανάλογα πολλά περιστατικά στο Παναρκαδικό.
Μειώνεται ο αριθμός των οδηγών μας με τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις.
Καθημερινή πρακτική της διοίκησης είναι η καταπάτηση των νόμων και του υπαλληλικού κώδικα. Ακόμα και η τοποθέτηση ατόμων σε θέσεις ευθύνης δεν γίνεται με βάση την αρχαιότητα ή τα προσόντα του υπαλλήλου.



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ Ψ.Ν.Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου