Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Το τέλος του Ψ.Ν.Τ πλησιάζει



Σήμερα έγινε η θεμελίωση της Ψυχιατρικής πτέρυγας στο Παναρκαδικό από τον Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέτζο. Ένα έργο που σίγουρα χρειάζεται στο νομό μας με σκοπό να συμπληρώσει τα κενά που υπήρχαν στην παροχή ψυχικής υγείας. Όμως από τα λεγόμενα του Υπουργού στην ομιλία του μετά τη θεμελίωση του νέου κτιρίου είναι εμφανές ότι θα καταργηθεί  οριστικά το Ψ.Ν.Τ αφού ήδη το έχουν ένταξει  στον ΤΑΙΕΔ ( Ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου).
Αυτό ονομάζεται σήμερα αποασυλοποίηση. Τα ίδια μας έλεγαν απο πολύ παλιά σχετικά με την αποασυλοποίηση των ασθενών μα το μόνο που βλέπουμε ως πάροχοι ψυχικής υγείας είναι μιά δραματική συρίκνωση στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μιά διάλυση των υπηρεσιών.
Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις προθέσεις του Υπουργού για την  βελτίωση των δομών της Ψυχικής Υγείας. Σίγουρα πιστεύει αυτά που λέει.
 Μα μέχρι σήμερα η εμπειρία,  μας κάνει να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί πάντα όλες οι προσπάθειες για αποασυλοποίηση άρχιζαν με πομπώδεις ανακοινώσεις και εξαγγελίες αλλά στο τέλος ή έμεναν στη μέση ή εγκαταλείπονταν για λόγους οικονομικούς. Ευθέως αμφισβητούμε τις προθέσεις αυτών που σχεδιάζουν τις μεταρυθμίσεις. Είναι άνθρωποι που κάνουν σχέδια επί χάρτου χωρίς να έχουν προσωπική εμπειρία σχετικά με τη λειτουργία των ψυχιατρείων. Χωρίς να ξέρουν τις ανάγκες των ασθενών.  Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά το έργο να έχει όχι μόνο αρχή αλλά και διάρκεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι απο μόνο του το έργο δεν πρόκειται να σταθεί αν δεν συνυπάρχουν και οι δομές του Ψυχιατρείου παράλληλα.Αυτό θα το καταλάβουν στο απώτερο μέλλον όσοι σήμερα επιδιώκουν το κλείσιμο του Ψυχιατρείου.
Όσοι βαφτίζουν πρόοδο την καταστροφή .

Της Συντακτικής ομάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου